Het Havenkwartier in Deventer was op 25 mei de locatie voor Het Grootste Kennis Festival Van Nederland. Een leuke locatie die ik ken van eerdere bijeenkomsten, maar zoals het nu was aangepakt en ingericht… Fantastisch!
Het terrein stond vol met tenten, stands en podia. Gezien het programma mocht dit ook wel! Er was zo veel te doen, en dat op zo veel verschillende vlakken.. Onvoorstelbaar. Muziek op verschillende plekken. “Gewoon gezellig samenzijn en praten”, Bitcoinsessies, Hub-inloop workshops, stands met lekker eten, kortom: te veel om op te noemen.

Programma overzicht..
Top Line-Up
Hoewel heel veel te doen op dit festival, heb ik mij meer gedragen als een klassieke congresbezoeker.. En heb op voorhand het programma goed bekeken om zo veel mogelijk interessante presentaties te kunnen bezoeken. En eigenlijk was dat heel eenvoudig in mijn geval.. Één locatie bood zo’n fantastische Line-Up, dat ergens anders heen gaan voor mij niet meer aan de orde kwam.. Achtereenvolgens bekeek ik Jan Rotmans, Ruud Koornstra, Martijn Aslander, Rob Wijnberg, Tom de Ruyck, Hans van der Loo & Patrick Davidson en Joris Luyendijk. Dat kun je toch met recht een Top Line-Up noemen!
Kanteldenkers / dwarsdenkers..
Jan Rotmans mocht aftrappen in de Rederij-tent. En de tent was afgeladen vol! Een presentatie beginnen met de muziek van Raymond van het Groenewoud, met de tekst: beminde gelovigen had ik nog niet eerder meegemaakt. Een daarbij dansende Jan Rotmans al helemaal niet.. Maar de stemming zat er direct goed in, en aandacht had hij ook. Zeker toen hij opmerkte:
Waarom zijn we hier bijeen? We vieren dat we nog in de crisis zitten.
De houdbaarheid van systemen is voorbij. En kanteldeuren is een keuze. Neem daarbij een case waarin hij uitleg hoe de tennisballen voor het Wimbledon toernooi gemaakt worden en je krijgt een idee hoe Jan het publiek wist te boeien en binden… Oh ja.. in de case verteld hij hoe de directeur van de tennisballenfabriek heel trots verteld dat de grondstoffen voor deze fantastische ballen uit heel veel landen komen. En dat er wel 80.000 kilometer wordt afgelegd voordat alles bijeen is. En dat dit de meest kostenbesparende tennisballen zijn… Tja.
Jan had meer pakkende en prikkelende uitspraken.
Wanneer je werkt bij Shell, werk je mee aan de vernietiging van de wereld. Het is een keuze om daar te werken. Dat geldt ook voor het werken bij een bank. Dat is niet a-moreel, maar immoreel.
Als je wilt veranderen, zoek het dan in jezelf. Erken je eigen angst om te veranderen.
Nooit starten met een breed draagvlak maar vanuit een smal en diep draagvlak.
Een meer dan inspirerende en boeiende presentatie.
Ik heb helemaal geen kennis. Wel kennissen..
Zo begon Ruud Koornstra zijn presentatie. Een bijzondere carrière heeft hij al achter de rug. Na de verkoop van zijn TV-productiebedrijf (Lingo, Villa Velderhof) begon hij Tendris, een initieringsmaatschappij voor duurzame producten, verkocht daarmee groene stroom onder de naam Durion, de VisaGreencard en de superzuinige Pharos-Lamp. Hij vertelde dat een bedrijf als Philips helemaal niet geloofde in een ontwikkeling als de Led-lamp. Dus toen hij met zijn ontwikkeling kwam, gaf dit de nodige stof tot bespreken.. Hij gaf dan ook mee dat de sector waar een kanteling vandaan komt, veelal eerst deze ontkent. Denk aan Shell en haar verwachtingen van de elektrische auto. En Philips met de Led-lamp.
Ouderwetse groei, zoals jarenlang nagestreefd door bedrijven is niet meer van deze tijd. Het gaat om verandering. En veranderen komt niet van het blijven hangen in je eigen comfortzone, maar door groot te durven dromen. Geloof in het wonder.
Tijd voor een klein experiment.. Op de vraag: Wie staan er met beide benen op de grond? gingen veel handen omhoog. En toen de tweede vraag.. Hoe kom je dan vooruit?? Die zagen velen (ik incluis) niet aankomen. En het geeft direct stof tot nadenken. Hoe kom je vooruit wanneer beide voeten op de grond staan? Gaat niet lukken. Point made.
Martijn Aslander
Was de volgende die het podium betrad. Heerlijk relaxed. Om te beginnen met de opmerking: Ik ben geen Trendwatcher. Ik verander liever dingen. En direct een goede tip: Lees je wel eens een boek? Niet doen! Ga koffie, of een biertje drinken met de auteur. Dan heb je alle info uit eerste hand, hoor je de beste verhalen, en met een beetje mazzel hoor je al over het nieuwe boek wat nog moet verschijnen. Hij kwam daarbij ook met het voorbeeld van sneeuwbalrollers. Wanneer zij een sneeuwbal van de berg afrollen, weten de mensen in het dal nog van niets. Blijf dus in de buurt van de sneeuwbalrollers. Dan weet je wat er staat te gebeuren.
Hij vroeg het publiek: Wat zou je er van vinden wanneer bepaalde zaken en producten in een constante Beta-versie zouden blijven? Dan kunnen deze toch ook nooit verkeerd zijn. Hooguit: het werkt nog niet en dat gaan we oplossen.. Een interessante kijk op de zaak.
Mijn persoonlijke uitsmijter van de dag

Joris Luyendijk
Was Joris Luyendijk. Voorbeelden naar aanleiding van zijn werk in The City in Londen. Waar hij ook een boek over geschreven heeft: Dit kan niet waar zijn. Een hele mooie insight over de handel en wandel van bankiers en bankmedewerkers die zaken toen ten koste van bijna alles. Zolang het binnen de wet valt mag het! Volgens Joris hebben bankiers dan ook een gat in hun ziel.
Hij gaf een duidelijke uitleg over intrinsiek en extrinsiek gemotiveerde mensen. Extrinsiek: Werk is het middel en het doel is status. Terwijl de intrinsiek gemotiveerden ook plezier in hun werk blijven houden wanneer je het status deel weg haalt. Het moge duidelijk zijn dat bankiers niet vallen onder de categorie intrinsiek gemotiveerd..
Dit inzicht gebruikt hij verder om uit te leggen waarom bij target types, de extrinsieke types, innovatie niet hoog op het lijstje staat. Want innovatie zet zaken juist op de kop en daarmee loop je het risico om het doel uit het oog te verliezen. Het zou zomaar tot status daling kunnen leiden… Voor Luyendijk is dit dan ook de verklaring waarom grote innovatie niet bij grote bedrijven voor komt.
Grote organisaties zullen nooit kunnen innoveren wegens een overload aan extrinsiek gemotiveerde managers
Absoluut geslaagd!
Het festival is dit jaar voor het eerst georganiseerd. En ik mag hopen: niet voor het laatst. Een groot compliment aan de organisatie, die er voor hebben gezorgd dat de locatie top voor elkaar was, het eten en drinken prima verzorgd en voor iedere aanwezige meer dan voldoende interessante zaken om te bekijken of beluisteren. Ik kom een volgende keer graag terug.