Waar het in het bedrijfsleven al sinds een aantal jaren normal Business is, geldt dit nog niet echt binnen de politie organisatie. Webcare. Natuurlijk zijn er heel veel initiatieven op het gebied van het gebruik maken van Social Media. Maar het structureel monitoren van Facebook of Twitter accounts is nu niet bepaald dagelijks werk bij de politie. Misschien denk je daar ook niet als eerste aan. Ik bedoel: Politie moet toch op straat zijn en boeven vangen? Tja. Da’s waar. En wat nu wanneer het goed inrichten van Webcare daar een bijdrage aan kan leveren?
Heel veel Teams, 1 Webcare..
Er is één Nationale Politie. Die is onderverdeeld in 11 zogenaamde Eenheden. En binnen een Eenheid heb je verschillende Basis Teams. Een groep politie functionarissen, die binnen een bepaald geografisch gebied hun werk verrichten. Een Eenheid kan onderverdeeld zijn in Districten. Dat is dan een geografisch gebied, waarin verschillende Basis Teams hun werk doen. De politie Eenheid Oost Nederland bestaat uit 5 van dergelijke Districten. Eén daarvan is het District Twente. En dit District heeft binnen de politie organisatie een primeur. Hier wordt webcare bedreven voor het gehele District!
Er is hier dus één team, wat verantwoordelijk is voor het monitoren van de verschillende Social Media platformen welke gebruikt worden door de verschillende teams. Om je een indruk te geven waar het dan over gaat:
- 14 Facebook account
- 14 Twitter accounts
- Diverse Instagram accounts.
Per account een respectabel aantal volgers. Zo heeft de Facebook pagina van het Team Almelo (je weet wel: altijd wat te doen) 14.000 volgers. Het Team Enschede ruim 21.500 volgers. Ook op Twitter en Instagram zijn de aantallen volgers aanzienlijk. Kortom: Belangstelling genoeg!

Alle Social Accounts op 1 scherm..
Vanaf 7 september is het monitoren van al deze verschillende accounts ondergebracht in één Webcare Team. Een groep zeer enthousiaste en bevlogen politie mensen die graag in contact komen – en blijven – met de bewoners van District Twente. De uitdaging hierin is dat daarbij ook gewerkt wordt met een zogenaamde Locale knipoog.. Oftewel: communiceren op de juiste toon, zoals de bewoners van een stad / dorp / wijk verwachten. Dat vraagt dus – naast inhoudelijke kennis – ook de geografische kennis en persoonlijke verwachtingen in een gebied. En dat is zowel groot-stedelijk, als ook platteland.
Officiële start
Door het versturen van een Tweet, maakte Janny Knol, District chef van Twente, de start van het Webcare Team Twente wereldkundig. Hierbij aanwezig was de minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok. Hij nam uitgebreid de tijd om te praten met de leden van het Webcare Team en te bespreken wat de verdere plannen zijn.
Continuïteit
Momenteel is het Webcareteam 7 dagen per week actief, tussen 07:00 uur en 23:00 uur. Helaas nog geen 24/7 dekking. Simpelweg omdat de capaciteit daarvoor ontbreekt. In Dagblad Tubantia, waar een uitgebreid interview te lezen valt, wordt vermeld dat dit al rond de klok gebeurt. Deze info is dus niet geheel juist. Wel worden de berichten ook in de nachtelijke uren bekeken wanneer daar gelegenheid voor is, maar dit is nog geen structurele bezigheid. Uiteraard is het streven om in de toekomst de bereikbaarheid structureel naar 24-uur per dag te brengen.
Zoals al opgemerkt: binnen het bedrijfsleven zijn de activiteiten van Politie Twente al jaren lang geheel normaal. Binnen de politie organisatie zijn deze ontwikkelingen echter behoorlijk vernieuwend. Mind you.. Er gebeurt ook binnen de politie wereld best veel op het gebied van Social Media, maar zo gestructureerd en Team overschrijdend als nu in het District Twente is een behoorlijk unicum. Een mooie ontwikkeling. Ik ben benieuwd wat het vervolg in de rest van politie Nederland is..