[Event] ‘Symposium Overheid en Leiderschap in het Social Media tijdperk!’ #verslag #RKS2016

Het Rijksbreed Kennisnetwerk Social Media [RKS] nodige geïnteresseerden uit om naar de mooie campus van Nyenrode te Breukelen te komen. Het betreft een symposium over Leiderschap in het Social Media tijdperk. Toen ik het programma las, viel mij op dat de invulling van dit onderwerp lekker breed was ingezet; een mooie melange van sprekers en onderwerpen. Mijn eventprogramma was snel samengesteld. De dagvoorzitter leidde het geheel in en vertelde tevens dat het RKS sinds kort een nieuw logo heeft

Nieuw logo rks

Het nieuwe logo is op zich best leuk geworden.. Aldus de dagvoorzitter.

Van cijfers spuwen naar ‘Content organisatie’

Als eerste keynote vertelde Mike Ackermans, hoofdredacteur van het Centraal Bureau voor de Statistiek, over de rol die social

Mike Ackermans, hoofdredacteur CBS

Mike Ackermans, hoofdredacteur CBS

media momenteel speelt binnen deze organisatie. En dat is geen geringe! Staat het CBS voor mij nog voor de club die cijfers verzameld en – stoffige – rapporten uitbrengt, is dit een serieuze content organisatie geworden! Van de 1800 medewerkers, houden zich er 1200 bezig met het maken van content. En dat kan van alles zijn, via diverse kanalen. Nu wordt er veelal nog gebruik gemaakt van – wat zij noemen – intermediairs, de klassieke nieuwsredacties. Maar de verwachting is dat op korte termijn het direct verspreiden via Social Media de overhand gaat nemen. Deze stroom is nu al snel groeiend. Het CBS beschikt over een eigen redactie, die ook zelf tv-berichten maakt en deze rechtstreeks streamt met een live verbinding naar bijvoorbeeld de redactie van RTL-Z. Daarnaast worden veel artikelen en nieuwsberichten geschreven die verspreid worden naar zowel de online als de offline media. Ook wordt er gebruik gemaakt van infographics. Eigen woordvoerders worden ingezet om complexe onderwerpen uit te leggen en er worden video’s verspreid. Kortom: veel zaken worden ingezet om het CBS nieuws helder, begrijpelijk en ook nog eens boeiend en engaging te verspreiden. “Droge cijfers” zijn nog nooit zo leuk gebracht, kwam als gedachte bij mij op.

Twitter

Resultaat inzet Twitter bij CBS

Resultaat inzet Twitter bij CBS

Als belangrijkste Social Media kanaal wordt Twitter ingezet. En de wijze waarom is grotendeels zenden.. Middels Tweets probeert men de volgers naar het platform te leiden waar het gehele artikel te lezen valt. En naar eigen zeggen werkt dit prima! Clickrates zijn goed te noemen en de volgers zijn daarnaast ook zeer genegen om berichten door te sturen, wat het bereik uiteraard alleen maar vergroot. Een foto van de Twitterpagina laat zien dat er 11.3 K volgers zijn. En dat er 218 mensen gevolgd worden. Op de vraag vanuit het publiek, waarom er niet meer mensen gevolgd worden, want dat versterkt toch de band, gaf Ackermans aan dat men daar bewust heel terughoudend in is, aangezien men een zo objectief mogelijke uitstreling wil hebben. Het volgen van bijvoorbeeld politici zou dit beeld kunnen verstoren.

Andere social media?

Dat was uiteraard al snel een vraag. Waarom alleen Twitter? Zijn er plannen voor meer? Ackermans antwoordde dat men nog niet zo heel lang bezig is met deze strategie en er bewust gekozen is voor Twitter. Dit omdat het kanaal zeer geschikt is voor nieuwsverspreiding en – niet onbelangrijk – de doelgroep ook veelvuldig aanwezig is op dit platform. Momenteel wordt voorzichtig begonnen met Facebook. Andere kanalen zoals Whatsapp of Snapchat staan nog niet in de planning. Wel wil men in de toekomst meer de dialoog aan gaan met de volgers. Dus van alleen zenden, naar meer engagen. Daarnaast wordt gekeken of er applicaties gebouwd kunnen worden waarmee op een zeer interactieve manier gecommuniceerd kan worden met het publiek. Er staat dus nog veel op stapel..

Politie!

Arnoud Grootenboer, Wilco Berenschot en Dirk Jan Grootenboer – inderdaad.. broers. Tweelingen zelfs! – deelden hun verhaal over social media en de politie..

Twittercops
Arnoud vertelt: “We zijn in 2011 begonnen met Twitter. Niet organisatie breed.. Daar was deze nog lang niet aan toe. Nee, met 5 agenten. En dan maar gewoon beginnen. Geen boeken vol met regeltjes en afspraken. Geen opgestelde richtlijnen. Simpelweg een account aanmaken, en schrijven. En dat ging verrassend goed! Al heel snel werden de accounts opgepikt en kwamen er steeds meer volgers. Arnoud geeft aan dat hij het kanaal vooral inzet om contact te houden met zijn buurt en haar bewoners. Het is voor hem een prima medium om te communiceren en te voelen hoe de sfeer en stemming is.:

De organisatie

Daarnaast haalt hij aan dat binnen de politieorganisatie er ook snel tegenstellingen zijn. Social versus Wetgeving. Social tegenover Richtlijnen opsporing en juridische grenzen van het Openbaar Ministerie. Het blijft aftasten, proberen, koorddansen. En back-up vanuit de eigen organisatie is er! Martine Vis, voormalig portefeuillehouder social media:

Als ik medewerkers met een vuurwapen de straat op stuur, waarom zou ik ze dan niet vertrouwen met Social Media?

De agent met een tafeltje en twee stoeltjes

Wilco Berenschot kende ik al. Ik had al eerder contact gehad met deze bijzondere politie functionaris. Ook een fervent gebruiker van Social Media, die op een bepaald moment zichzelf afvroeg: hoe kan ik nu eigenlijk nog meer contact krijgen met mijn bewoners? Hij kreeg een idee. Poste een berichtje met de vraag wie er een tafeltje en twee stoeltjes voor hem had. En de volgende dag..

Tafel en stoeltjes

Succes!

Deze manier van in contact treden werkt! Wilco hoeft z’n tafeltje maar neer te zetten en er schuiven mensen aan. En absoluut niet voor alleen maar een gezellig theekans praatje.. Er wordt op deze manier heel veel gedeeld en verteld. Wilco geeft daarbij ook aan dat veel van de gesprekken die hij voert, en de info die daarbij op tafel komt, op een andere manier waarschijnlijk nooit tot hem gekomen was. De mensen die aanschuiven zijn niet de typische bewoners die ook makkelijk een politiebureau binnen wandelen. Er heerst meer een ” ons kent ons” cultuur en vertrouwen moet je verdienen.

Pop-Up Politiebureau

En Berenschot kreeg een nieuw idee. Het Nederlandse weer is niet altijd geschikt om lekker buiten plaats te nemen. En daarbij zijn er ook gesprekken die je wilt voeren met net iets meer privacy. Dus bedacht hij het Pop-Up Politiebureau. Net als al zoveel winkels en zelfs restaurants, gebruik maken van een ruimte en daar je ” business” doen. Hoe doe je zo iets, terwijl je werkt in een organisatie waar bureaus juist worden gesloten? Juist. Gewoon doen!

Pop Up Bureau

Zo heeft hij al gezeten in een leeg winkelpand, een kantoor, en – zijn favoriet – bij een mevrouw in huis.. Deze ging ‘s ochtends naar haar werk, hij hield kantoor. De laagdrempeligheid van deze manier van werken levert ook weer veel waardevolle contacten op en een prachtig netwerk. Nog een manier om contact te leggen als wijkagent? Doorbordurend op het programma Man bijt Hond bedacht Wilco Agent bijt hond.. Tijdens lunchtijd, met een bakje brood onder de arm ergens aanbellen en vragen of hij daar zijn brood mag komen eten. Mooie contacten, fantastische verhalen..

Touchpoints van Wilco.. Alle blauwe stippen zijn plekken waar hij al eens gegeten heeft..

Touchpoints van Wilco.. Alle blauwe stippen zijn plekken waar hij al eens gegeten heeft..

De fotograferende politieman

Zo kan ik Dirk-Jan Grootenboer misschien wel het beste omschrijven. Hij maakt selfies. Veel. En dat is binnen de politie nogal
bijzonder…

Selfie..

Selfie..

De meeste agenten houden er niet echt van om op de foto te gaan. En maken al helemaal geen selfies. Dirk-Jan wel. En hij is daar succesvol mee. Hij wordt op straat aangesproken met het verzoek om een selfie te nemen. En dan is vervolgens een praatje al snel gemaakt natuurlijk. En daarmee contact en engagement.. Het klinkt allemaal zo eenvoudig.

Dirk-Jan begint iedere dienst met ‘een balkonfoto’. Elke keer vanaf hetzelfde punt op een balkon van het politiebureau en op alle mogelijke tijdstippen. Tot zijn eigen verbazing vinden zijn volgers dit fantastisch. Men weet bij het verschijnen van de foto dat hij in dienst is. En vanaf dat moment stromen de berichtjes dan ook binnen.. Een fantastische manier om de communicatie met je burgers op gang te krijgen.

Balkonfoto

Balkonfoto

Boeiend symposium

Ik vond het een zeer boeiende bijeenkomst. De insights die Mike deelde over de strategie en werkwijze van het CBS vond ik verhelderend. De verhalen van de agenten top! Lekker open en zoals zij kijken naar het gebruik van social media en wat dit voor hun werk kan betekenen. Hoewel het verbinden en engagen voorop staat; er worden ook boeven gevangen met deze manier van werken..

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s