[Event] #SMC053 presenteert: Kick-Ass Content

 

De eerste bijeenkomst van de Social Media Club Enschede #SMC053 in 2017. Geïnteresseerden werden uitgenodigd om te komen naar een nieuwe locatie, ontmoeting en werkplek CeeCee, op de Brouwerij, in Enschede. Dat is het voormalige Grolsch-terrein in de mooie wijk Roombeek.

Kick-Ass Content

De titel voorspelde een boeiende avond. Wie wil er nu geen Kick-Ass content maken en verspreiden? Met je filmpjes viraal gaan en duizenden, of zelf miljoenen hits krijgen? Dat is toch de droom van iedere marketeer en reclame maker? Maar hoe maak je dat dan?

Spreker

 

Edward Niemeijer is – naast veel gevraagd spreker en docent – de CEO van LimeSquare. Dit bedrijf verzorgt opleidingen op het gebied van Marketing, plaatst blogs op hun platform over zeer verschillende onderwerpen en heeft een duidelijke missie:

Being Fun, Hungry, Inspiring and a Changer’ zijn key-elementen in ons samenwerken. Want samenwerken is een must; met elkaar én met onze klanten.

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar wat doen we dan eigenlijk? Heel simpel, het creëren van een merkbeleving of liever gezegd: de ultieme merkbeleving. Niet omdat we graag in superlatieven willen denken, maar omdat er een fundamenteel verschil is. Wij zijn ervan overtuigd dat merken die een emotionele waarde toevoegen, het verschil maken.

Naast de min of meer standaard technieken en werkwijze is dit bedrijf 2 jaar geleden begonnen om het mogelijke succes van een campagne op wetenschappelijke wijze te bepalen. Neuromarketing. En daar over vertelde Edward tijdens de bijeenkomst. Hoe kun je wetenschappelijk bepalen of een campagne aanspreekt of niet?

Het maken van goede en aansprekende content is niet eenvoudig. Op een normale dag ontvang je meer prikkels dan in 1900 in 2 jaar! Voor goede marketing en sales is het dan ook cruciaal om uitingen te maken die er uit springen. Maar daarnaast gebeurt er ook meer en meer geautomatiseerd! De grote hoeveelheden data stellen ons in staat om analyses te doen, die zeer voorspellend zijn. Een voorbeeld is real weather advertising. Reclames voor winterbanden laten zien wanneer het onder de 7 graden is, en dan alleen aan een speciaal geselecteerd publiek. Daarnaast neemt marketing automaten toe. Algoritmes en processen invoeren en zo relevante content voor je specifieke doelgroep creëren.

Edward neemt ons mee in de wereld van neuromarketing. Hoe neem je eigenlijk beslissingen? Verreweg de meeste neem je totaal onbewust. zo’n 500 miljoen per dag! En dat is maar goed ook, want anders konden wij echt niet functioneren. Bewust een beslissing nemen kost namelijk tijd. Vandaar dat slechts 5% van de genomen beslissingen een bewuste keuze is. En, in tegenstelling wat nog vaak gedacht wordt, alle beslissingen zijn emotioneel. Het brein heeft allang een emotionele beslissing genomen, voordat de ratio de kans kreeg zich er ook mee te bemoeien.

Simon Sinek heeft een model ontwikkeld en geeft mooie uitleg hoe vanuit het Limbic system gewerkt wordt.

USP’s have become alibis

Twee jaar geleden is men bij LimeSquare begonnen met het wetenschappelijk onderzoeken waarom bepaalde zaken wel of niet werken. Ingezette tools: Eye tracking, Facial Coding, EEG en FMRI. Bij Facial coding worden alle bewegingen van een gezicht opgenomen, terwijl men ergens naar kijkt. Dus zelfs de kleinste verandering in het gezicht is waarneembaar. Veel van deze emoties worden niet eens waargenomen door een proefpersoon.

Een EEG meet de hersenactiviteit en een FMRI – functional Magnetic Resconance Imaging – meet verhoogde hersenactiviteit in een bepaald gebied en geeft daar een 3-D image van weer. Hoewel geen goedkope methode (€500,- per uur) geeft deze methode het voordeel dat een onderzoek bij slechts 20 proefpersonen, een 95% betrouwbaar resultaat geven!

Wat wordt er dan zoal onderzocht? Produkten, design, digital marketing, verpakkingen (waarom werkt de ene heel goed en de andere helemaal niet?) campagnes, voorkeuren (zoals covers van een magazine) en filmpjes. (de ” even Apeldoorn bellen” reeks bijvoorbeeld)

En de ontwikkelingen gaan maar door. Edward haalt als voorbeeld Tinder aan. Nu moet je nog swipen op je device om je gevoel te duiden. Apple heeft recentelijk software gekocht waarbij alleen kijken al voldoende is om een actie uit te laten voeren. Geen swipen meer nodig. En dat kan natuurlijk verder gaan. Stel: je kijkt chagrijnig en de camera van je telefoon neemt dat waar. Dan kan het zo maar gebeuren dat je een speciale aanbieding voor een heerlijk stuk chocolade ontvangt. Als push bericht. Of boos achter het stuur kruipen. Je device neemt waar dat er een verkeerde emotie aanwezig is, en de auto past automatisch de snelheid aan, zodat er geen ongelukken gebeuren.

We staan nog maar aan het begin van vele (door)ontwikkelingen. De komende jaren zullen laten zien wat er allemaal ontwikkeld wordt.

De presentie werd op de avond via een livestream gedeeld en is hier terug te kijken

Dank aan #SMC053 voor het organiseren van deze bijeenkomst en aan Edward Niemeijer voor een boeiende uitleg. Het was een top avond, goed bezocht en op een inspirerende locatie. Ik ben benieuwd wat het onderwerp van de volgende bijeenkomst is. De kans dat ik weer aanwezig ben is in ieder geval vrij groot..

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s