Review: Wie is er bang voor Kunstmatige Intelligentie? #TEDx #Amsterdam

Ik reis veel. En doe dat altijd met het OV. (Neen.. Niet zozeer vanuit overtuiging. Ik heb simpelweg dat papiertje niet om een auto te mogen besturen.. ) Treinen bieden mij de mogelijkheid om – tijdens de reis – te werken. En soms kan ik het mij permitteren om lekker een boek te lezen. Of een boekje.. 

“Don’t judge a book by it’s cover.”  is een bekende uitspraak. Daar kan wel een spreuk bij: “beoordeel een boek niet op het aantal pagina’s..”  Het boekje van Jim Stolze  is dun. 75 pagina’s. Que tijd is een ritje van Enschede naar Deventer genoeg om deze uitgave om uit te lezen.. En dat doet niets af aan de inhoud.

Waar gaat het over?

Jim beschrijft in dit boek zijn passie voor boeken en lezen. Zijn kennismaking met TED (Technology, Entertainment, Design) via de iPod. En dan de eerste kennismaking in de USA met dit fenomeen. Hoe hij, bij het afscheid nemen tegen Chris Anderson, de man met de visie en de grote man achter het succes van TED zei: Fantastisch, dit moeten we in Nederland ook hebben. Het heeft toen weinig indruk gemaakt..

Maar de interesse in TED was gewekt. En Jim ging verder. Zo ook de ontwikkelingen van het TED fenomeen. En na verloop van tijd werd het mogelijk om ook buiten de VS een TED te organiseren: TEDx.

Ontwikkelingen.

Na afloop van een bijeenkomst waar Jim zelf mocht presenteren stelde Anderson de vraag “zou jij de organisatie op je willen nemen van TEDxAmsterdam?” Die vraag stelde het leven van Stolze op z’n kop. Hij besluit te stoppen met zijn werk bij het bureau wat hij samen met een partner heeft en gaat aan de slag met TEDx. En maakt er, samen met alle mensen die er aan meewerken, een groot succes van! Waar veel organisaties na twee jaar er mee ophouden, bestaan deze versie nog steeds..

Na acht jaar besluit Jim om er mee te stoppen. Tijd voor wat anders. Na een maand niets doen werd het toch weer tijd voor wat anders. Hij krijgt – thuis, terwijl hij een trap aan het schuren is – het idee om een uitzendbureau voor Kunstmatige Intelligentie op te zetten. Kom maar eens op dát idee..

Zo bedacht, zo gedaan..

samen met mensen die Jim heeft leren kennen in zijn TEDx periode ging hij aan de slag. Het idee van een echt uitzendbureau is nog ver weg, maar de ideeën en visie zijn zeker aanwezig. En ondertussen geeft het bureau de mogelijkheid om partijen die interessen hebben in KI, in contact te brengen met de mensen die dit heel goed begrijpen. Mediator tussen de Tech Nerd en het bedrijfsleven.

Op 17 november 2017 geeft Jim Stolze zelf een TED talk in Amsterdam, waarbij hij uitleg geeft over het fenomeen Kunstmatige Intelligentie, en waarom hij vindt dat dit toch echt minder bedreigend is dan vaak wordt voorgespiegeld..

Het boek van Jim is ondermeer hier te bestellen.

Wil je meer leren over AI? Meld je dan aan voor de Nationale AI-cursus. Leer alles over AI aan de hand van interessante tracks en boeiende cases. En dat geheel gratis!!

Meer weten? Check de website: https://app.ai-cursus.nl/home

 

,

Plaats een reactie