Graag uw aandacht voor de veiligheid instructies..

Je kent dit vast wel.. Vlak voordat het vliegtuig de lucht in gaat richting je [vakantie]bestemming komt het boordpersoneel om de veiligheid instructies te geven. Veelal een zeer mechanisch uitgevoerde presentatie die nu niet echt uitnodigt om je krant te laten zakken om – aandachtig – te kijken en te luisteren. Ik heb het al in een aantal varianten mogen beleven. ‘Live’ uitgevoerd door het cabine personeel, maar ook met behulp van een instructiefilmpje. Maar alle uitvoeringen even saai..

Ik begrijp best dat het van belang is dat er aandacht besteed wordt aan deze instructies, zodat reizigers weten wat te doen is tijdens een incident. Hoewel je ook de vraag kunt stellen of het wel zinvol is, want wie weet nog wat te doen is wanneer er echt iets aan de hand is en de zenuwen door het lijf gieren? Maar los daar van. Waarom zijn die instructies ‘so boaring’ ?

Het kan ook anders..

Dat het toch echt ook anders kan en dat veiligheid instructies kunnen boeien en binden bewijzen een aantal luchtvaartmaatschappijen.

Zoals Air New Zealand. Dit is hun nieuwste instructie film. Inderdaad. Film! Ruim vijf minuten. En in de vorm van een Hollywood geschikt verhaal. 20 Juli geplaatst op YouTube en nu al ruim 1,4 miljoen views.

 

All Blacks logo

All Blacks logo

Deze maatschappij heeft een reputatie hoog te houden voor wat betreft boeiende en engaging filmpjes.. In 2015 kwamen zij met een film waarin een aantal bijzondere gasten meespeelden. Gek als men in Nieuw Zeeland is op Rugby, werden een aantal spelers van het Nationale Team gevraagd mee te doen aan een speciale ‘Men in Black’ veiligheid instructie film. Geen toevallig gekozen thema.. Het Nationale rugby team van Nieuw Zeeland heeft de naam All Blacks. De film is ruim 3,7 miljoen keer bekeken.

 

Maar ook andere maatschappijen proberen de aandacht van de passagiers te trekken en behouden met behulp van een meer pakkende instructie. Zoals deze film van de Duitse maatschappij Condor. Hij begint behoorlijk klassiek. Maar al snel..

Dat het niet altijd een mooie film hoeft te zijn bewijst Cebu Pacific, een Filipijnse Budget maatschappij. Het cabine personeel geeft zelf de instructies, maar dan wel op een verrassende manier.

En dan South West Airlines. Deze maatschappij staat er om bekend om alles nét even anders te doen. Dus ook het geven van de veiligheidsinstructies. In dit geval een rappend crew lid.

Zo zie je maar. Het kan ook anders. Wanneer je even verder denkt, je fantasie de vrije loop laat en je medewerkers de ruimte geeft om lekker bezig te zijn, kunnen er mooie zaken gebeuren. Deze filmpjes zijn maar een voorbeeld. Er zijn veel meer zaken die vaak herhaald moeten worden en niet direct uitnodigen om aandacht aan te besteden. Denk er in je eigen business maar eens over na. Wie weet kun je het omdraaien naar een echte ‘aandachttrekker..’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s