Ik heb in mij studie Toegepaste Communicatie & Public Relations ondermeer colleges Recht mogen (moeten?) volgen. En wat ik mij daarvan herinner is dat dit niet mij favo colleges waren. Nogal droge kost vond ik het. En bij menig voorbeeld vroeg ik mij in alle ernst af: wanneer ga ik hiermee te maken krijgen? Oftewel: wat moet ik hier mee.. Het was dat de docent een aantal boeiende voorbeelden kon vertellen uit de zaken van zijn vader, in die tijd Onderzoeksrechter in Gent (BE), waardoor het geheel nog wat interessanter werd. Echter waren dit vaak de hilarische voorbeelden uit strafrechtzaken en niet zozeer de materie waar je als PR medewerker mee geconfronteerd wordt.
En dan ga je bloggen
Jaren later… Ook ik heb de stoute schoenen aangetrokken en schrijf zo nu en dan een stukje. Wat vervolgens op het internet terecht komt. Wie dit platform een beetje volgt weet dat mijn bijdrage veelal bestaat uit een blog over een Event, of een boek wat ik heb gelezen.
In alle eerlijkheid; ik heb mij daarbij nooit afgevraagd of ik – bij het vermelden van zaken in mijn blog – een wet aan het overtreden was. En dan lees je een boek met als titel Wetboek voor Bloggers. Studie editie..

Auteur Charlotte Meindersma
Charlotte Meindersma schreef dit boek. En legt in zeer heldere en begrijpelijke taal uit waar je rekening mee moet houden wanneer je aan het bloggen slaat. Of wat je moet regelen vóórdat je daarmee aan de slag gaat. 18 Hoofdstukken bevat het boek. Met daarbij hoofdtitels als
- Recht op naam
- Recht op techniek
- Recht op Branding en vormgeving
- Recht op inhoud
- Citaatrecht..
- Bescherm je content
- Rechten van derden
- Recht op privacy
Wow. Wanneer je gaat lezen welke regels / wetgeving van toepassing is op bepaalde onderdelen, dan schrik je toch echt. Ik in ieder geval wel. Het stemt mij tot nadenken. Is alles wat ik schrijf eigenlijk wel wettelijk toegestaan.
Nu is het niet mijn bedoeling om je van het Bloggen af te brengen. In tegendeel. Maar enige extra informatie en kennis is misschien niet verkeerd.
Nog een mooie uitleg van Charlotte over wat dat nu eigenlijk allemaal inhoud: Wetgeving en Bloggen.
Bedenk wat je doet
Wanneer ik het boek doorlees besef ik steeds meer dat heel veel zaken die ik schrijf – en in mijn overtuiging menig ander blogger ook – niet wettelijk zijn afgekaderd. Wat mag ik zo maar gebruiken of kopiëren? Teksten die ik tegen kom op internet of in een boek? Zijn er dan regels over bronvermelding?
Mag ik alle foto’s, video’s en presentaties die ik kan vinden op internet gebruiken voor mijn blog? Is dan bronvermelding een must? Of moet ik aan meer zaken denken? Charlotte legt het allemaal uit. Met praktische voorbeelden en zonder terug te vallen op “droge wet-kennis”

Interview
Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met minimaal één interview. Een vraaggesprek met een expert op het zojuist beschreven onderwerp. Om een paar namen te noemen: Coen Koppen, Laura Brouwers, Ruben Bunskoeke, Monique van Loon. Ook hier geldt dat het vlot en begrijpelijk geschreven is.
Leesboek of naslagwerk?
Ik zeg: Naslagwerk! Het is absoluut een zeer leesbaar geheel. En daarnaast geloof ik er ook in dat je zaken moet bekijken en checken wanneer ze nodig zijn. Ik ben niet van plan om een expert te worden op het gebied van wetgeving rondom bloggen, dus uit mijn hoofd leren lijkt mij niet noodzakelijk. Maar wanneer je aan het nadenken bent over het beginnen van een Blog, doet aan Content Creation, is dit boek een aanrader.
Zoek de relevante onderdelen op en controleer of je voldoet aan de bestaande wetgeving. Dat kan je veel – onverwachte – ellende voorkomen. Alleen daarom al vind ik de aanschaf van dit boek de moeite waard.
Heb ik het goed gedaan?
Heb ik wetten overtreden tijdens het schrijven van dit verhaal? Zo ja: welke zijn dat dan? Hoe ernstig is dit? En – veel belangrijker – had ik deze kunnen voorkomen?
Lees het boek, gebruik het handige trefwoordenregister en je vindt ongetwijfeld het juiste antwoord. Laat mij even weten wat je mening is..
Het boek is onder meer hier te bestellen.
Mocht ik ernstige wetten hebben overtreden hoop ik dat @CharlottesLaw mij dat voor als nog vergeeft en contact zoekt, zodat ik het kan herstellen, voordat ik brieven van advocaten op de mat vind..:-)