[Event] Accountability en rendement van (datadriven) marketing #PIM

4556988_300x300Het Platform Innovatie in Marketing, kortweg PIM, hield op dinsdag 8 september 2015 een kennissessie in ‘s ‘s-Hertogenbosch. In
het gebouw van Canon Nederland waren de leden uitgenodigd om bijgepraat te worden in een sessie, volledig in het teken van datadriven marketing. Meten is weten. Maar waar begin je? Welke doelstellingen wil je eigenlijk behalen met een campagne? Welke KPI’s meet je eigenlijk? Doel van deze bijeenkomst was om daar enige insight in te geven.

Sterke bezetting
De agenda van de sessie zag er veelbelovend uit. Vier sprekers die, op papier, een interessante bijdrage zouden moeten kunnen leveren. Alexander Arbouw van Store & Consumer Insight. Christiaan Koenders van ING Nederland Zakelijk. Marcel Joosten van Centralpoint en Leslie Hogeveen van Knab.

Moeilijke “kapstok naam”
Eerlijk is eerlijk. Als ik de titel van het event lees: Accountability en rendement van (datadriven) marketing heb ik niet direct een helder beeld bij de mogelijke inhoud van de presentaties. Het gaat er om dat jij je activiteiten goed en rendabel inzet. Maar hoe ga je dat uitleggen? En dat vond ik eigenlijk het meest bijzondere en interessante van deze bijeenkomst! De insteek, de presentaties, waren zeer divers. Daarmee bedoel ik dat het van zeer klinisch tot zeer menselijk werd uitgelegd.

Boeiend
Juist het feit dat de presentaties zeer verschillend waren qua insight, maakte deze sessie tot een succes! Waar Alexander Arbouw een bijna klinische en wetenschappelijke benadering presenteerde, volgens Agent based Modeling, vertelde Leslie Hogeveen een werkwijze die juist sterk inzet op de menselijke factor. Christiaan Koenders gaf een mooi kijkje achter de schermen bij ING. Natuurlijk weet ik eigenlijk best wel dat, wanneer ik inlog op mij ING app, men dit direct volgt en precies bepaald wat een eventueel goed aanbod voor mij is, maar de uitleg van Christiaan gaf een nog beter beeld van de zaken waartoe men vervolgens in staat is. De ondernemersreis van Knab, als nieuwe bank, werd boeiend uitgelegd door Leslie Hogeveen. Duidelijke voorbeelden van wat deze onderneming nu onderscheidt van al die andere financiële instellingen. En dat gaat echt verder dan alleen een goede rente.. Hier wordt sterk ingezet op de menselijke factor. Mooi in deze presentatie: ook de zaken en campagnes die juist niet goed bleken te werken in het begin, werden gedeeld. Interessant en leerzaam.

Innovatief klantonderzoek
Marcel Joosten nam ons mee in zijn insight op het gebied van klantonderzoek. Hoe scoor je eigenlijk daarmee? Als grote zakelijke leverancier op ICT gebied een hele uitdaging lijkt mij. Een aantal kernpunten:

  • Niet wat je doet is belangrijk, maar hoe..
  • Behandel bedrijven alsof het mensen zijn

Ja… het zijn feitelijk open deuren.. En toch blijkt dat lang niet ieder bedrijf deze twee zaken goed tussen de oren heeft. Om alles goed te monitoren en te begeleiden is wel het een en ander nodig! Daarom maakt Centralpoint naast een eigen CRM systeem ook gebruik van een scala aan andere applicaties, waaronder een applicatie van Starred, een bedrijf wat geoptimaliseerd is in klant- en klanttevredenheid onderzoek.

Het bijwonen zeker waard
Ik heb een prima georganiseerde sessie mogen bijwonen. Met goede presentaties. Het feit dat de insteek, de gedeelde insight, sterk uiteen lag, maakte voor mij de bijeenkomst alleen maar interessanter. Het geeft extra reden om na te denken en te vergelijken. Is er een model of manier van klantbenadering wat we kunnen aanmerken als The Holy Grail?
Ik denk het niet. Maar de combinatie kunnen maken, de beste stukjes uit al die al aanwezige ervaringen kunnen pakken. Dat geeft toch al heel veel richting… De goede kant op.

Ook bijwonen?
Interesse gekregen in de activiteiten van het Platform Innovatie in Marketing? Check dan de website! Hier vind je niet alleen de komende evenementen maar ook hoe je lid kunt worden van deze organisatie. Met uiteraard alle bijkomende voordelen die dat met zich mee brengt..

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s