[Clinic] Opleidinginstituut Beeckestijn nodigde uit: Presentatie Mobile Customer Experience & Mixed Reality. #mcemr

Het opleiding Instituut Beeckestijn organiseert zeer regelmatig clinics. Bijeenkomsten waar kennis gedeeld wordt, je bij gepraat wordt over de laatste ontwikkelingen op een bepaald gebied, je kunt netwerken. Mooie initiatieven. Ieder student die een opleiding gevolgd heeft bij Beeckestijn wordt op de hoogte gehouden van deze bijeenkomsten, en zo ontving ik een uitnodiging voor een clinic van Patrick Petersen. Bij menig een wellicht beter bekend als @onlinemarketeer. De bestseller auteur heeft een nieuw boek uitgebracht. Mobile Customer Experience & Mixed RealityHij is één van de eersten die een wetenschappelijk boek schrijft over de mix van Customer Experience, Augmented Reality en Virtual Reality. Volgens Petersen is dat namelijk de toekomst..

Presentatie

Petersen begint zijn presentatie met de vergelijking van Old School Marketing met datgene wat er tegenwoordig gepredikt wordt. De klant moet centraal staan.  Hoe nieuw is dit, in vergelijking met 60 jaar geleden? Interactie. Je hoort het overal. Er moet interactie zijn met je klanten. Maar willen klanten dit ook (nog) wel? Weer een vragenlijstje. Nog een crowdfunding? Of zijn we dit alles al behoorlijk moe?

Bestseller auteur Patrick Petersen toont zijn nieuwste boek tijdens de Clinic

Customer Engagement? Dat is wanneer er in ieder geval een reactie van je klant komt. Maakt niet uit wat. In ieder geval iets! Zelfs een re-tweet. of een Like

Een onderzoek van Adfo laat zien dat 75% van de voor MKB gemaakte content campagnes geheel niets doen. Dat moet toch te denken geven. Een reden is dat toegepaste algoritmes – in bijvoorbeeld je zoekmachine –  er voor zorgen dat je nog maar 2% van de beschikbare content te zien krijgt. Wat je ziet, is de content van die mensen waarmee je engaged!

Wie doet het goed?

De vraag is nu natuurlijk: wat moet je dan doen om wél op te vallen in die grote brei van Content? Hoe spring je er uit? Petersen spreekt over Extreme Content. Stap over de gebaande paden. Geen babysteps, maar neem een grote stap. Go Extreme, en laat dat ook zien. Toon LEF.

Als voorbeeld een filmpje van Pepsi Max. De campagnes tonen zeker lef..

Mixed Reality

Zowel Virtual Reality als Augmented Reality zijn technieken die zich in een rap tempo ontwikkelen. De kwaliteit van VR-brillen is de laatste tijd sterk verbeterd en menige smartphone kan prima met deze techniek omgaan. Het hoeft dus geen dure Occulus meer te zijn om een goede experience te ervaren. Google’s kartonnetje kan ook al behoorlijk meedoen. Dit opent uiteraard de weg naar veel meer gebruikers. En steeds meer toepassingen. Bedenk wat dit voor de reiswereld kan betekenen. Je ervaart hoe het is om op een exotische bestemming te zijn, vanuit je eigen huiskamer. Tja. Dan wil je vast ook wel boeken. En uiteraard de Game industrie. Een spel geheel nieuw ervaren, omdat je echt midden in de actie zit. Maar ook voor makelaars veranderd er veel. Je wilt weten hoe je nieuwe huis er uit gaat zien? Of hoe je de inrichting kunt veranderen? VR-bril op, en loop lekker rond. Autoverkoop? Ervaar hoe het is om in je gewenste bolide te zitten en rond te rijden. Of zoals in onderstaand filmpje van IKEA. Hoe gaat die nieuwe keuken er bij mij thuis uit zien?

Augmented Reality voegt beelden en informatie toe aan een bestaande omgeving. Stel je voor: je loopt op straat en ziet een mooi pand. Je pakt je smartphone en richt de camera op het pand. In je display verschijnt allerlei relevante informatie over het pand.. Maar ook andere toepassingen zijn te bedenken. Zoals deze toepassing bij Air New Zealand. Een maatschappij die al menig spraakmakende campagne gelanceerd heeft en nu de Microsoft HoloLens uitprobeert..

Informatie over de passagiers realtime ontvangen is niet nieuw. Je zult ook nu wel eens vluchtpersoneel met een I-Pad hebben zien rondlopen. Maar wat denk je van een steward met zo’n bril op? Niet alleen ziet hij wie je bent, of je al vaker dit traject gevlogen hebt, maar ook de stemming, de “mood” van de passagiers wordt herkend. En daar kan op in gespeeld worden..

Volgens Petersen is het met name de mix van de twee technieken die zorgt voor een goede Customer Journey, een uitstekende Customer Experience. Ga dus aan de slag, combineer alle mogelijkheden en technieken en Engage!

Dank aan Beeckestijn en Patrick Petersen

Ik vind het een mooi initiatief van Business School Beeckestijn. Clinics die een ieder kan bezoeken, zonder kosten en verplichting. Uiteraard is de achterliggende gedachte dat, wanneer je een onderwerp interessant vindt, je een daarvoor beschikbare opleiding bij hen volgt. En dat vind ik niet meer dan logisch. Maar het delen van de kennis, juist door clinics als deze zie ik als een absolute plus.

Dat experts als Patrick Petersen komen vertellen over hun insights is voor iedere leergierige persoon natuurlijk fantastisch. Zeker in een vrij toegankelijke clinic. En natuurlijk heeft ook hij een belang. Als expert wil je graag relevant blijven. Als auteur wil je graag dat je boeken verkocht worden. En er over spreken verhoogt de kans op verkoop. Deze clinic, nu net na het verschijnen van zijn boek over Mixed Reality, zal dan ook geen toeval zijn. Maar het geeft wel een mooie gelegenheid om alvast te leren over de insights van Petersen. En in alle eerlijkheid: Ik ben het boek al aan het lezen. Heel boeiend. Ik zal je op de hoogte houden en mijn ervaring over het boek delen… 


Plaats een reactie